Zelfnavigatie door de feestdagen; inzichten voor jezelf

De feestdagen staan voor de deur, en de kerstcommercials met warmte, lachende gezichten en overvloedig eten hebben vast de revue gepasseerd. Voor velen wekken deze beelden een gevoel van verlangen op, maar voor anderen roepen ze wellicht een zucht van teleurstelling op. De kerstdagen zien er anders uit dan de idyllische taferelen die we vaak voorgeschoteld krijgen. Familieruzies, onbegrip, en dubbele gevoelens kunnen de feestdagen transformeren tot een periode van eenzaamheid en gemis van harmonie.

Wanneer ik terugblik op mijn mijn eigen jeugdherinneringen van kerst waren het luidruchtige en drukke dagen met enorm veel eten en weinig oprechte aandacht voor elkaar. Een orkest van luidruchtige mensen, waaronder ik er zelf ook een was. Ik pikte keer op keer alle sferen, emoties en werkelijke betekenissen achter woorden en zinnen op en stuiterde om al die energie heen in de hoop m’n eigen zenuwstelsel zo te ontladen en tegelijkertijd de spanningen te beheersen. Dat wist ik toen alleen nog niet. Het was werkelijk vermoeiend en het meest pijnlijke gevoel van eenzaamheid, is eenzaamheid ervaren in een ruimte vol met mensen.

Toen ik in mijn twintigerjaren de reis naar binnen maakte, en begon te leren over mijn hoogsensitiviteit en familiepatronen begreep ik waarom ik eigenlijk helemaal niet zo hield van die kerstdagen en die drukte om mij heen en maakte ik een aantal nieuwe keuzes waardoor ik veel meer in balans bleef met mijn eigen energie en mijn eigen wensen. Vanuit mijn Selfsense methode is reflecteren een belangrijk middel om meer zelfinzicht te krijgen en daarom geef ik je ook graag deze reflectie en tips mee.

Inzicht in Jouw Behoeften tijdens de Feestdagen:

Temidden van de feestelijke glitter en glamour van de naderende kerstdagen, rijst de vraag: begrijp je eigenlijk wel wat je nodig hebt tijdens deze periode? Te midden van de schijnwerpers van verwachtingen en tradities is het van belang om naar binnen te kijken en jezelf af te vragen wat jouw behoeften en verwachtingen zijn…

 1. Welke verwachtingen heb jij van de kerstdagen?
 2. Welke verwachtingen voel jij die naar jou toe zijn gemaakt?
 3. Welke behoefte heb jij tijdens deze kerstdagen?

Tips voor het Omgaan met Kerstuitdagingen:

Kerst brengt vaak bepaalde tradities en gewoontes met zich mee, maar wat als sommige van deze rituelen eerder last dan plezier veroorzaken? Hier zijn enkele vragen en tips om je te helpen navigeren door deze uitdagingen:

 • Welke gewoontes zie jij tegenop? Identificeer specifieke gewoontes die spanning of ongemak veroorzaken. Is het het cadeaus kopen, een vaststaand eetritueel, of misschien altijd dezelfde discussies?
 • Welke gewoontes wil jij behouden vanuit je familiesysteem? Niet alle gewoontes zijn negatief. Kijk welke tradities waardevol zijn en bijdragen aan positieve herinneringen. Het behouden van enkele van deze kan een gevoel van verbinding behouden.
 • Heb jij al eens iets anders voorgesteld? Soms zijn tradities zo ingesleten dat we vergeten dat we keuzes hebben. Overweeg om alternatieven voor te stellen die beter passen bij jouw behoeften. Een Persoonlijk Voorbeeld: Cadeaus kopen voor mijn schoonfamilie veroorzaakte stress. Ik merkte geen betekenisgeving te ervaren in het kopen van de zoveelste Happy socks voor een oom die ik hooguit een keer per jaar zie. En ik ervaarde ook enorm veel stress in het shoppen door de drukke winkelstraten. Uiteindelijk besprak ik dit met mijn partner, doorbraken we deze traditie en behield ik mijn energie voor betekenisvolle momenten. De cadeautjes traditie is er nog steeds, wij komen alleen iets later 😉

2. Moeite met Bepaalde Mensen:

Kerstbijeenkomsten kunnen soms een mix zijn van geliefden en minder geliefde gezichten. Het omgaan met bepaalde mensen kan een uitdaging zijn, maar hier zijn enkele strategieën om deze situaties soepeler te laten verlopen:

 • Hoeveel mensen zijn ideaal voor jou om kerst mee te vieren?
  Stel jezelf deze vraag om bewust te zijn van je eigen comfortniveau. Soms is intimiteit belangrijker dan overweldigd te worden door grote groepen. Als het niet lukt om onder de grote groep uit te komen, bedenk dan wat jij kunt doen om soms even uit de energie te stappen en tot jezelf te komen.
 • Maak afspraken met je innerlijk kind over wat hij/zij nodig heeft in deze situatie.
  Identificeer de behoeften van je innerlijk kind, de emotionele kwetsbaarheid die soms naar boven komt. Vooraf bepalen hoe je hiermee omgaat, kan helpen om rust te creëren.
 • Zorg voor een energetische bescherming en aarding.
  Gebruik technieken zoals visualisatie om jezelf te beschermen tegen negatieve energieën en blijf gegrond, vooral in emotioneel geladen situaties.
 • Tip: Zit naast iemand die jou een goed gevoel geeft en bespreek eventueel van tevoren zorgen over specifieke familieleden.
  Kies bewust je zitplaats en omring jezelf met positieve energie. Bespreek met een vertrouwde persoon eventuele zorgen over moeilijke familieleden om samen sterker te staan. Geen positieve energie van familieleden? Stel jezelf dan even kritisch de vraag of het jouw energie en tijd waard is om te gaan.

3. Persoonlijke Belasting:

Het balanceren van je eigen energie en het inschatten van wat je aankan tijdens de feestdagen is belangrijk voor een fijne ervaring. Hier zijn enkele tips om je persoonlijke belasting inzichtelijk te krijgen:

 • Wat kan jij momenteel aan?
  Eerlijkheid naar jezelf toe is de sleutel. Overweeg je huidige energieniveau en fysieke en emotionele capaciteiten en maak dit bespreekbaar. Je hoeft niet alles op te lossen, alle gerechten te bereiden, naar elk feestje of borrel te gaan 😉
 • Voel jij je eigen grens? Handel jij daarnaar?
  Zelfbewustzijn is essentieel. Herken wanneer je je grens bereikt en wees bereid hiernaar te handelen, zelfs als dat betekent dat je bepaalde activiteiten moet beperken. En geef jezelf ook ruimte om te voelen dat je daar van baalt omdat je het misschien wel anders had gewenst.
 • Reflecteer op jouw ervaringen en uitdagingen van het afgelopen kerstjaar
  Neem de tijd om terug te kijken en te leren van je ervaringen. Wat ging goed en wat kon beter? Dit kan waardevolle inzichten bieden voor jouw kerstervaringen.
 • Sensitieve Overprikkeling:
  Als je gevoelig bent voor prikkels, wees dan bewust van je grenzen in drukke omgevingen. Onderzoek wat specifiek overprikkeling veroorzaakt en ontwikkel strategieën om hiermee om te gaan. Deze begeleiding wordt geboden binnen Selfsense.

4. Gemis:

Het gemis van geliefden tijdens de feestdagen kan zwaar wegen. Hier zijn enkele suggesties om met deze emoties om te gaan:

 • Welke emoties zijn er bij het missen van iemand?
  Erken en benoem de emoties die naar boven komen. Of het nu verdriet, nostalgie of iets anders is, geef jezelf toestemming om deze gevoelens te ervaren.
 • Geef je hier ruimte aan?
  Sta jezelf toe om te rouwen en herinneringen te koesteren. Zoek steun bij anderen of creëer een persoonlijk ritueel om de herinnering levend te houden.

De feestdagen zijn emotioneel geladen en het kan zijn dat je het ene moment enorm veel verlichting, blijdschap en dankbaarheid voelt en het andere moment verdriet, gemis of teleurstelling. Het erkennen van je eigen behoeften en emoties is een krachtige stap in de richting van zelfzorg en welzijn.

Laat deze feestdagen ook een tijd van bewustwording en liefdevolle zelfzorg zijn, zodat jij het nieuwe jaar met al jouw sprankeling kan beginnen.

Veel liefs, Elody

Deel:

Lichaamsgerichte zielspsycholoog, intuïtief schrijver en spreker. Een overstijgende holistische werkwijze. Ondersteuning in het ontwikkelen van oude wonden en pijnen en (spirituele) groei naar de persoon je wil en mag zijn. 

laat je inspireren