Het spirituele en psychologische aspect

In de spirituele wereld wordt vaak gesproken over energiewerk.

In principe is alles energie. Je emoties, je gedachten, je fysieke gezondheid. Door heel het lichaam stroomt energie. Energie werk is gericht op deze energie.

En dan hoor ik je denken “Hartstikke leuk Elody maar wat is energie nou eigenlijk? Wat een zweverige term, ik kan er niet zoveel mee.

Ik begrijp je gedachte. Het is een zweverige term en letterlijk ook een zwevend iets. Je kunt het niet zien maar het is er wel. Gedachten en emoties zweven ook door je lichaam, of komen soms vast te zitten door een blokkade. Dan ontstaat er een belemmerend patroon. Het zijn vormen van energie aanwezig in je lichaam.

Voor mij is energie alles wat in ons binnenste leeft en om ons heen te voelen is. Het is die rilling die je krijgt als je een kamer inloopt en je bij jezelf nog denkt “maar het is hier echt niet koud”. Of de kriebels die je in positieve zin krijgt van Piet en in negatieve zin van Peter.

Op energetisch niveau voelen wij mensen elkaar aan. Kunnen soms een sfeer proeven zonder dat er woorden zijn gewisseld. Zonder dat je iemands blik het gezien. Het aanvoelen in je onderbuik. Het is zelfs zo dat je binnen 2 seconden al een indruk van iemand hebt gevormd, je intuïtie die heel simpel ‘ja’ of ‘nee’ aan je laat weten. Het is verspilde energie om daar niet naar te luisteren. Het is het onuitgesproken onzichtbare wat vaak de antwoorden geeft. En toch luisteren we er niet altijd naar omdat onze eigen overtuigingen en verwachtingen daarna een verhaal creëren. Omdat we aardig willen zijn. Omdat we niet genoeg vertrouwen op onszelf. Omdat we meer letten op wat gezegd wordt en daar een eigen interpretatie aan geven vanuit het hoofd.

Daar gaat het veelal mis. Vanuit het hoofd energiewerk beredeneren lukt namelijk niet. Daar is het inderdaad te zweverig voor. We proberen onze eigen belevingswereld zo goed mogelijk aan andere mensen te beschrijven door taal terwijl we in werkelijkheid enkel de taal van het lichaam nodig hebben om te verbinden. Veel mensen zijn die taal kwijtgeraakt en ik nodig hen dagelijks uit om weer te verbinden.

“Je lijf is je thermometer en vangt de meest subtiele frequenties en vibraties op.”

Kijk bijvoorbeeld je vriend/vriendin maar eens 5 minuten diep in de ogen aan en houd elkaars handen vast, voel maar eens wat er dan gebeurt. Dat is met geen pen te beschrijven, alleen om te ervaren. Dat is pure energetische verbinding en kwetsbaarheid.

Wist je bijvoorbeeld ons lichaam zo slim is dat het zelfs hartslag af kan stemmen met de ander?  Zonder wat te doen? In 2012 liet UC Davis-psycholoog Emilio Ferrer zien dat de hartslag van geliefden synchroniseert als je hen in een kamer zet voor vijf minuten zonder iets te doen of elkaar aan de staren. Beat to beat synchronisatie. Net zoals moeder en kind hun hartslag op elkaar afstemmen. Of samen zingen de hartslag kan synchroniseren. Ik vind het magisch!

Oké, ik dwaal weer eens af in mijn enthousiasme. Terug naar de kern.

Wat is dan precies energie?

–   Jouw gedachten: wat je denkt wordt opgewekt door elektrische pulsen die genoeg energie maken om signalen en boodschappen van de ene lichaamscel naar de andere te vervoeren.
–   Jouw voelen: Wat je voelt wordt continue gemonitord door jouw lichaam. Jouw lichaam kent wat ze noemen homeostase. Homeostase is het vermogen van het lichaam om de gezondheid te bewaken door constant het inwendige of interne milieu te herstellen en in evenwicht te houden, ook wanneer de omstandigheden veranderen. Hiervoor maakt het lichaam gebruik van vele regelmechanismen waarbij ook de organen betrokken zijn. Zo zorgt jouw lichaam ervoor dat je gaat zweten als jij je langdurig inspant of laat het je weten als het te koud is voor de organen zodat jij je warmer aankleedt.
–   Het elektromagnetische veld om ons lichaam heen. We hebben een elektromagnetisch veld wat we allen bij ons dragen en dat veld kan zo nu en dan verstoord raken. In de psychologie wordt dat ook wel de psychologische afstand genoemd. Jij ervaart duidelijk wanneer iemand “te dicht in jouw aura” komt of te dicht bij je zit en jij dit niet prettig vindt. Voor ieder mens is dit anders en te voelen door de signalen van je lichaam opgewekt door energie.

Wat ik persoonlijk zo mooi vind aan energiewerk is dat er wordt uitgegaan van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Als jij gelooft dat jouw lichaam jou vertelt wat je nodig hebt en daarnaar leert luisteren heb je dus de mogelijkheid jouw gezondheid te optimaliseren. Zie het als je eigen persoonlijke speeltuin. Er bestaat geen falen, alleen ontdekken en doorvoelen.

Wat kan jouw energieveld verstoren?

Extern:

Eigenlijk alles wat jij tot je neemt met je zintuigen kan je energieveld verstoren.
Wat je ziet, wat je eet en drinkt, wat je wel/niet uitspreekt, wat je op je huid of gezicht smeert, de straling van het internet, hoe jij je door het leven heen beweegt, met wie jij omgaat en wat voor energetisch veld ze om zich heen hebben hangen. Het heeft allemaal invloed op jouw uiteindelijke staat van zijn.

Intern:

Je kunt soms letterlijk afgesneden zijn van jouw kern door emotionele blokkades, belemmerende patronen en/of gedachten. Dan ontstaat er een storing in het energieveld. Er kan gesproken worden over een chakra of meridiaan die uit balans is. Een trauma van dit leven, een vorig leven of wat jij meedraagt uit jouw familielijn die jouw systeem verstoort. Of dat er een deel in jou om aandacht vraagt en jij deze aandacht niet geeft.

Waar werk ik mee?

Dat vind ik nou het leuke aan mijn werk, ik werk met wat voor jou werkt. Bij de ene persoon heb ik het over de chakra’s en zie ik kleuren die symbool staan voor de blokkade. En bij de andere persoon heb ik het over lichaamsdelen die oplichten en een boodschap brengen. En weer een ander werk ik met visualisaties om jouw innerlijk kind te ontmoeten. Soms een combinatie van alles. Het gaat echt om wat ik bij jou merk wat aanwezig is en jou uitnodigen mee te kijken en de beweging naar binnen te maken. Prachtig en dankbaar werk.

In mijn intuïtieve brief maak ik gebruik van een trance reading waarbij ik op afstand kan intunen op jouw energieveld. Een reading staat voor het lezen van alle informatie die opgeslagen ligt in het menselijke energieveld, het cel geheugen en de ziel. Deze reading wordt gecombineerd met een kaarttrekking en vormt uiteindelijk een diepzinnige brief die jouwbewustzijn brengt in je proces op fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel niveau. Het kan nieuwe inzichten geven of van die ‘klik’ of ‘aha’ momentjes.

Kan iedereen dit?

In principe zou ik willen zeggen, ja. Omdat wij allemaal energetische wezens zijn. Wel heb ik gemerkt dat mensen met hoogsensitieve eigenschappen en hooggevoeligheid hier meer ontvankelijk voor zijn. Zelf heb ik hoogsensitieve eigenschappen en zo ontdekt dat ik met mijn helder voelen en helder weten dus in kan tunen op de energie van een ander. Ook help ik mensen bewust worden van hun eigen energie en het energieveld van de ander en hoe jij goed bij jezelf kunt blijven. En in verbinding met de ander. Je hebt beide elementen nodig voor evenwicht.

Om energiewerk op een veilige en vertrouwde manier te kunnen doen vraagt dit het volgende van jou:

Een helder bewustzijn van jezelf en de ander in mind-body-soul

In praktijk zie ik dat veel mensen deze verbinding verloren zijn. En dat is niet gek. De ratio, het denken houdt velen van ons in de greep. Maar daar kun je van leren ontkoppelen.

Gegrond en verbonden aanwezig zijn en blijven in je eigen lichaam

Sommige mensen schieten uit het lichaam door triggers of trauma. Je hebt hier eerst doorheen te werken voordat je goed onderscheid kunt maken tussen de vormen van energie.

Kennis en tools om jezelf te beschermen van de energieën

We kunnen ontregeld raken door het energieveld van de ander of de energie overnemen. Je hebt nodig dit te beseffen en hoe jij je van deze energieën kunt ontdoen.

Ik hoop dat ik je iets meer helderheid heb gegeven na het lezen van dit artikel! Voel je vooral uitgenodigd een reactie achter te laten <3

En….heb jij na het lezen van dit artikel een kriebel gevoeld? Of dat je ergens diep van binnen voelt “dit klopt”. En wil je hier iets mee? Het contact weer maken met jezelf, jouw prachtige lichaam en jouw authentieke zelf?

Dan nodig ik je van harte uit om eens  een transformatie sessie bij mij te doen.