Mexico – The road to my roots deel 1

Deel 1: luisteren naar het intuïtieve stemmetje

Intuïtie. Het werkt op een manier die we niet met het hoofd kunnen begrijpen. Het is een ingeving in een split second, een onderbuikgevoel of een fluisterend stemmetje die tegen jou zegt welke beweging je mag maken. Het kan komen in een woord, een gevoel, een herinnering. Het volgt een patroon die jij voor jezelf mag leren ontdekken.

Al een tijdje ben ik met mijn intuïtie bezig. Herkennen, luisteren, signalen volgen, bewegen, leren, groeien en bloeien. Begin mei kwam er een intuïtieve ingeving door waar ik naar heb geluisterd en, eerlijk als dat ik ben, met wat twijfels, naar heb gehandeld. Je kunt er naar luisteren maar je hebt er dus ook iets mee te doen. Dat laatste vinden jij en ik op z’n tijd, wat moeilijker. Want jij en ik zijn ingewikkeld en er zitten veel andere stemmetjes die wat vinden van die bewegingen die gemaakt worden. Op het internet of op die leuke Instagram posts lees je niet over op het proces. Je ziet altijd de prachtige kleurrijke taart maar niet hoelang die in de oven heeft staan bakken. Of wanneer die als een plumpudding in elkaar is gevallen en met stokjes weer overeind is gezet. Dat ben ik een beetje zat, het werkt mij en jou tegen. Al die successen delen maar niet the road to it.

Dit is mijn ‘road to it’. En tijdens die road geef ik je een kijkje in mijn hoofd, mijn hart en mijn ziel. De ervaring van de menselijke aard met een hoofd dat veel denkt, wil oplossen en controle wil pakken in combinatie met een lichaam dat alles verwerkt en voelt en een hoogsensitieve zieltje die alles doorkrijgt op magische wijze. Jij en ik hebben alle drie in ons. Mind-Body-Soul. Het is er allemaal. En je hoeft niet te kiezen en er worden veel te veel contrasten geschetst in de huidige wereld over deze zaken.

Dit was the road to my roots. Bijzonder, verwarrend en verrijkend all together. Ga met me mee op reis naar Mexico….

Mei 2022

Het is belangrijk om het verschil te leren herkennen tussen je angststemmetje en je intuïtieve stemmetje.

Mijn man en ik zijn al een tijdje bezig met het plannen van een fijne vakantie. Fijn betekent voor ons een balans tussen ontspanning en avontuur. We richten onze pijlers op Malaga in Spanje. Toch voel ik, terwijl mijn man zo een route uitstippelt op Google maps een ‘nee’ wee  in mijn lichaam ontstaan. Een soort weeïg gevoel dat iets niet klopt.

Zo begint het meestal. Het lichaam is de boodschapper en werkt met onze sensaties om die boodschappen door te geven van zowel ons zieltje (intuïtieve stemmetje) als ons hoofd (angst stemmetje die ons voor spannende dingen wil behoeden).

Nu is het voor mij in dit voorbeeld makkelijk om te begrijpen dat het een intuïtief stemmetje is en geen angststemmetje. Het angststemmetje geeft mij namelijk vaak een ongemakkelijk gevoel in mijn borstgebied, alsof ik niet kan ademen. En praat vaak op een ratelende manier en schetst mij 100 wat als… dan…scenario’s.

Ik probeer niets uit de weg te gaan in mijn zoektocht naar een ontspannen vakantie, ik hunker er naar.  Dit is mijn intuïtie die spreekt. Oké, that’s settled. Ik stel mezelf vervolgens intern de vraag “ is Malaga waar wij naar toe op vakantie gaan?“ en ik hoor gelijk ‘nee’.

 Waarom niet? Is gelijk de tweede vraag die ik mezelf stel.

Die vraag wordt niet beantwoord. Logisch ook, dan zou de hele ontdekkingsreis namelijk niet plaatsvinden en daar gaat het nou juist om. Het lied “De bestemming” van Marco Borsato past goed bij deze ontdekkingsreis vibe. “En dat alles nu dus neerkomt op vertrouwen… en ik net dat gevoel mis”.

Intuïtie maakt gebruikt van je herinneringen, je gevoelens om je op weg te helpen en als je hoogsensitief bent gaat dit nog vele malen sneller. Turbo power verwerkingssnelheid with no filter!

“Waar moeten we dan naartoe op vakantie?”
En ik hoor en zie gelijk ‘Mexico’.
Het zien stukje ontstaat doordat ik heerlijk Mexicaans eten voorbij zie komen; de guacamole met tortilla chips.  Ook krijg ik een flashback naar een Mexicaans tentje waar ik in Portugal heb gegeten met mijn soulsister Marja. In dat moment zei ik letterlijk tegen haar “ik weet het niet, er is iets met Mexico”. Dat is inmiddels een maand geleden.

Mexico? Wat is er dan met Mexico? Het hoofd krijgt weer even de ruimte en ik voel mij als het personage van Jochem Myer die met een verwarde gezichtsexpressie en twee handen in de lucht zwaait terwijl hij zegt  ‘ik begrijp er niets van, ik begrijp er niets van’. Want begrijpen willen we dit soort bewegingen vaak al van tevoren. Onze doorontwikkelde prefrontale cortex geniet ervan. Die wil het liefst alle puzzelstukjes bij elkaar zoeken. Inspector Gadget Style erachter komen wat er is met Mexico. Alle archieven opentrekken totdat er een ‘clue’ komt.

Intuïtie maakt gebruikt van je herinneringen, je gevoelens om je op weg te helpen en als je hoogsensitief bent gaat dit nog vele malen sneller. Turbo power verwerkingssnelheid with no filter!

Een grote zucht ontstaat vanuit mijn borstgebied. Ah daar ben je angststemmetje. “Hoe ga ik dit nou weer aan m’n man uitleggen?” De angst dat hij niet mee kan bewegen in mijn plotselinge 360 graden draai van vakantiebestemming. Ik toets nog even of het de bedoeling is samen met mijn man te gaan en ik krijg (gelukkig) een JA terug. Niet teveel over nadenken Elody, hoppa in gesprek met je vent.

Ridge: “Is dit weer 1 van die ingevingen van je?”
Oei, hartsteek op het woordje ‘weer’, niet persoonlijk opvatten. Dat willen we altijd maar al te graag.
Elody: “Ja schat, ik kan het niet uitleggen maar ik voel dat we daar heen moeten, waarom weet ik alleen nog niet”

Hij zucht en glimlacht terwijl hij naar mijn gezicht kijkt die een dikke frons op mijn voorhoofd laat zien. Ik houd er namelijk zo niet van om dingen niet te weten. Het liefst geef ik een uitgebreid betoog waarom iets belangrijk is en hoop ik te overtuigen. Tegelijkertijd vind ik dat een van mijn meest ergerlijke eigenschappen omdat het ook voortkomt uit een beschermingsmechanisme van angst om alles maar te moeten uitleggen omdat ik anders niet serieus genomen word of afgewezen zou kunnen worden. Zoiets noemen we dan weer een innerlijke kind pijn. Yay for all the inner work these past few years.

Manlief heeft wat bedenkingstijd nodig en dat geef ik hem ook. Na wat uitgesproken afwegingen naar elkaar toe over onder andere het prijsverschil van twee weken Mexico of Malaga (hallo geldthema) besluiten we het avontuur aan te gaan.

Wanneer de dag van vertrek eenmaal is gekomen zitten we samen met een decaf havermelk koffie bij de Starbucks en voel ik hoe er een moment van bezinning door mijn lichaam heen suist. Dan word ik heel stil, wat vrij bijzonder is als je mij in mijn enthousiaste bubblyness kent, en komen er woorden tot mij voor integratie van processen.  Het zijn dagboek momenten waar ik van geniet.

Dagboekmoment
Wat is succes nou eigenlijk?
Succes had ik vroeger gekoppeld aan status, een functie of een titel. En mijn ego wil dit soms nog wel eens doen omdat wij mensen nou eenmaal houden van een opbouwend verhaal.
De stier in mij houdt van stabiliteit en zekerheid in de vorm van geld of spullen.
De perfectionist in mij frustreert zich dat het huis nog steeds niet af is na de verbouwing en zou er wenselijk een faalervaring van willen maken.
De streber in mij wil soms harder werken om meer geld te verdienen.
Allemaal perfecte plaatjes ideeën terwijl dat in de kern niet over succes of rijkdom gaat.
Je kunt een groot huis hebben of een miljoen euro op de bank en als zeer succesvol beschouwd worden en toch diep ongelukkig zijn …

Wat betekent het voor mij?
Succes is wanneer ik een glimlach op iemands gezicht zie verschijnen na (h)erkenning of een goed gesprek.
Succes is als het me weer een dag is gelukt dicht bij mezelf te blijven en me te verbinden met mijn intuïtie en zielsleven.
Succes is wanneer ik in stressvolle momenten durf mijzelf af te vragen wat er werkelijk op dieper niveau speelt en compassie heb voor de perfectionist en streber.
Succes is wanneer ik vertraag en mezelf afvraag wat ik vandaag nodig heb en mag doen voor mezelf.
Succes is mijn joy, sprankel en enthousiasme alle ruimte geven om nog meer liefde en licht de wereld in te schijnen 💛
Succes is elke keer weer opnieuw bewegen, dingen leren en aanvoelen wat klopt. Vertrouwen op het pad dat aangewezen word.

Succes is verbinden met anderen door pijnen, angsten en weerstand heen.
Voor mij is succes houden van wat je doet en de dingen die je doet ❤️ en verbinden met jezelf en de ander ongeacht.
In goede en gevoelige tijden.

Succes is wanneer het me toch nog lukt een yoga en mediteer sessie te doen voordat we het vliegtuig in stappen naar Mexico 💓
Succes is wat je er zelf van maakt ❤️

Ik klik het schermpje van mijn telefoon uit en kom weer aan op Schiphol na verzonken te zijn in de diepzinnige gedachten. Inmiddels staan we in de rij voor het boarden. “Zo ben je er weer lieverd?”.

“Ja ik ben er weer, op naar Mexico!”

————— Lees deel 2!

En pssst, mocht je willen ontdekken hoe jou intuïtie voor je werkt geef ik in september weer nieuwe masterclasses voor intuïtieve ontwikkeling voor 6 personen. Aanmelden via contactpagina